Hoe bereken je vierkante meters?

Om een goede offerte te kunnen maken, is het belangrijk te weten om hoeveel vierkante meter het gaat. Nu is het berekenen hiervan voor ons dagelijkse kost, maar dit is voor jou waarschijnlijk niet het geval. Recht toe recht aan muren bij bijvoorbeeld dunpleister zijn vaak makkelijker dan het berekenen van schuine oppervlaktes zoals bijvoorbeeld bij de dakplaten op zolder. Uiteraard staan onze adviseurs tot je beschikking bij vragen, maar hebben zij ook deze blog geschreven om je alvast op weg te helpen.

Vierkante meters berekenen

Een vierkante meter, ook wel aangeduid als m2, wordt in veel gevallen gebruikt voor oppervlakte uitrekenen. Dit kan zijn wanneer je behang of latex moet kopen, maar ook op voorhand voor wanneer wij langskomen voor het aanbrengen van dunpleister of bij afwerking van muren met latex spuiten. Muren en vloeren zijn vaak recht en haaks wat het berekenen van een oppervlak vergemakkelijkt. Wanneer een muur bijvoorbeeld 10 meter lang is en 2.50 meter hoog, vermenigvuldig je deze voor het aantal m2 berekenen. In dit geval praten we dus over 25m2 (10×2,5). Voor het plafond kan je het oppervlak van de vloer gebruiken als vierkante meter berekening.

Hoeveel vierkante meter is een gemiddelde woning?

Het landelijk gemiddelde voor het aantal vierkante meter vloeroppervlak van de gemiddelde woning ligt op 119 vierkante meter. Bij een vloeroppervlak als deze ligt het aantal m2 muur rond de 250-300 m2. Heb jij niet veel vierkante meters, maar zou je wel graag korting willen? Wanneer je met meerdere buren tegelijk onze diensten afneemt, kan je gebruikmaken van onze groepskorting. Stapel je aantal vierkante meters gezamenlijk op en profiteer van voordeel!

Aantal m2 berekenen vanaf een plattegrond of bouwtekening

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt, ontvang je hier ook altijd een bouwbestek bij. Dit is alle informatie die over jouw nieuwe woning beschikbaar is. Een van de onderdelen zijn alle technische tekeningen en/of plattegronden. Doordat hier direct alle technische maten af te lezen zijn, kan je snel en eenvoudig het aantal vierkante meters berekenen. Heb je nog geen bouwbestek omdat je huis nog niet is opgeleverd, gebruik dan de bouwtekening welke je ontvangen hebt voorafgaand aan of gedurende de bouw van jouw huis.

Snel oppervlak huis berekenen

Hoe vierkante meters worden berekend, is hierboven te lezen. Je kunt nu per muur of plafond het oppervlak berekenen aan de hand van het aantal m2. Jouw woning heeft hoogstwaarschijnlijk dezelfde hoogte op de begane grond als op de eerste verdieping. Een snelle manier om het oppervlak van alle muren te berekenen is om alle lengtes van de muur bij elkaar op te tellen en deze te vermenigvuldigen met de hoogte. Zo hoef je niet muur voor muur te doen en kan je dit snel aan een stuk door berekenen. Let wel op dat ramen en deuren bij de berekening worden meegenomen. Met behulp van een plattegrond kan het aantal vierkante meter snel en eenvoudig worden berekend.

Oppervlakte driehoek berekenen

Vierkante meters berekenen van een muur of plafond welke recht toe recht aan is, is makkelijker dan de oppervlakte berekenen van bijvoorbeeld schuine dakpanelen van bijvoorbeeld spaanplaat. Dus hoe bereken je de oppervlakte van een driehoek? Een driehoek komt tot stand door dat beide kanten van het plafond vanaf de muur richting de nok toe lopen als bijvoorbeeld bij een puntdak. Oppervlakte berekenen driehoek doe je door de hoogte met de breedte te vermenigvuldigen (zoals bij de muur en het plafond) en deze te delen door 2. Let hierbij wel op dat je voor de hoogte het hoogste punt van de nok gebruikt voor je berekening en deze in een rechte lijn naar beneden loopt.

Strekkende meters berekenen

Strekkende meters zijn niet van belang wanneer het gaat om de afwerking van een muur of plafond. Dit is van belang wanneer er bijvoorbeeld stucprofielen, ook wel hoeklijn genoemd, aangebracht moeten worden ter bescherming van de kwetsbare hoeken van een muur. Vrijwel alle nieuwbouwmuren die behangklaar worden opgeleverd, zijn voorzien van hoekbeschermers. Wanneer dit niet het geval is, zullen wij deze (uiterlijk een dag van tevoren) aanbrengen zodat de muur netjes kan worden afgewerkt met dunpleister of een latex. Bereken de strekkende meters eenvoudig door alle lengtes bij elkaar op te tellen. Wij zullen deze uiteindelijk nameten ter plaatse.

Nameting van de vierkante meters op locatie

Het door de klant opgegeven aantal vierkante meters is voor ons altijd een goede indicatie om een eerste offerte te maken. Onze vakmensen zullen altijd indien gewenst bij aanvang werkzaamheden ter plaatse een nacalculatie doen van het aantal vierkante meters. Deze laatste meting voor het aantal vierkante meters van de muur of plafond kan ervoor zorgen dat de offerte en de uiteindelijke factuur van elkaar verschillen. Deze verschillen zijn vaak nihil waardoor het eigenlijk niet nodig is.

Snel een offerte aanvragen?

Een offerte aanvragen is bij ons zo gedaan. Selecteer een van onze afwerkingspakketten en vul het aantal m2 in samen met je gegevens en ontvang een geheel vrijblijvende offerte per mail. Je hebt al een offerte binnen 1 minuut!

Deel dit verhaal