Stucprofielen worden toegepast om de hoeken van een muur te beschermen. Doordat deze kwetsbaar zijn, is de toepassing van een stucprofiel, ook wel hoeklijn genoemd, verstandig om de buitenhoek van een muur extra stevigheid te geven. Normaliter worden nieuwbouwwoningen altijd standaard voorzien van stucprofielen op de uitwendige hoeken van bijvoorbeeld raamkanten, maar vandaag de dag is de plaatsing ervan niet altijd een zekerheid. Onze adviseurs hebben daarom een blog geschreven om jou te informeren over stucprofielen en het belang ervan.

Wat zijn stucprofielen?

Stucprofielen worden ingezet om de hoeken van een muur te beschermen. Naast dat het een sterke hoek creëert, zorgt het ook voor een strakke afwerking wanneer wij deze moeten stucen. Het stucprofiel is verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo wordt deze geleverd in kunststof, aluminium, gegalvaniseerd staal en zelfs in rvs. Tegenwoordig is aluminium degene die het meest wordt toegepast vanwege zijn duurzaamheid, prijs en strakke afwerking. Een stucprofiel heeft kleine openingen waarin het stuc zich goed kan hechten en er een stevige hoek ontstaat. Als de hoekbescherming niet is aangebracht, moeten onze stukadoors deze aanbrengen voordat de dunpleister wordt aangebracht. Dit gebeurt veelal een dag voor aanvang van het project of zelfs dagen/weken eerder als dit beter uitkomt.

Welke benamingen worden er gebruikt voor stucprofiel?

Soms werkt het enorm verwarrend dat er meerdere termen worden gebruikt voor een en hetzelfde product. Dit is ook bij stucprofiel het geval. Wij zelf houden het vaak begrijpelijk met de vraag of een hoekbescherming aanwezig is, maar andere termen zijn ook hoekspeer, hoekprofiel of een van de meest voorkomende alternatieven een hoeklijn. Ook heb je de term stucstop, maar dit is wel echt een ander product. Hierover zo meer. Zoals je kunt lezen, zijn er veel verschillende termen. Belangrijkste is in ieder geval dat deze jouw hoek beschermen en een stevige basis bieden voor onze dunpleister.

Waar koop je een stucprofiel?

Stucprofiel kopen kan je in bijna iedere doe-het-zelfzaak of bouwmarkt. Stucprofiel vind je bij de Hornbach of andere bouwmarkten, maar kan je eventueel ook online bestellen. Indien bij jouw nieuwbouwwoning geen hoekbescherming is aangebracht, kunnen onze stukadoors deze vanzelfsprekend ook leveren en aanbrengen. Het verwerken ervan kost extra tijd en zal mee worden genomen in de prijsopgave die je van ons ontvangt.

Stucprofiel bij nieuwbouw

Stucprofielen bieden een optimale bescherming, maar vormen dus ook een solide basis voor stucwerk. De toepassing van stucprofielen bij uitwendige hoeken zoals raamkanten wordt gedaan om een strakke hoek te creëren welke anders niet gerealiseerd kan worden met alleen de muur als basis. Het materiaal van de muur maakt hierin geen verschil. Of het nu een betonnen muur is of zachter materiaal als gipsblokken of gipsplaat, een duurzame strakke hoek is gebaat bij een stucprofiel. Wees er dus zeker van dat deze aanwezig is om teleurstelling te voorkomen wanneer onze stukadoors bij je langskomen.

Hoe weet ik of mijn muren stucprofielen hebben?

Laten we ervan uit gaan dat jouw nieuwe woning netjes is voorzien van stucprofielen ter bescherming van de hoeken. Alleen wil je dit natuurlijk wel zeker weten. De binnenhoeken van je muren zijn standaard voorzien van stucprofielen, dus daar hoeven wij en jij niks mee te doen. Het gaat hier om de buitenhoeken van bijvoorbeeld de dagkanten van ramen. Om te weten te komen of jouw buitenhoeken voorzien zijn van stucprofielen, ook wel hoeklijnen genoemd, kan je de aannemer raadplegen. Deze weet of de stucprofielen in de bouw zijn toegepast. Mocht de aannemer hier niet de gelegenheid voor hebben om te antwoorden, kunnen onze adviseurs je verder op weg helpen. Aan de hand van gedetailleerde foto’s en/of video’s zien wij of er wel of geen gebruik is gemaakt van een stucprofiel. Gebruik hiervoor onze contactpagina en onze adviseurs helpen jou graag met het antwoord op deze vraag.

Geen stucprofiel, wat nu?

Als je te horen hebt gekregen dat er inderdaad geen stucprofielen zijn gebruikt, zit er niets anders op dan deze alsnog te plaatsen. Wees dus gerust, dit kan prima nadat jouw nieuwbouwwoning is opgeleverd. Daar dit wel extra handelingen zijn die wij niet doen in bijvoorbeeld het dunpleister + latex pakket, zullen wij dit los in rekening moeten brengen. Uiteraard kan je dit ook zelf regelen, maar door ons laten ontzorgen op dit vlak is dus ook zeker een optie. Kies je ervoor om het zelf te doen? Zorg dan wel dat je bij het plaatsen ervan weet wat je doet. Het zou vervelend zijn als onze stukadoors je moeten teleurstellen omdat het niet goed is gedaan. Kies je ervoor om het door ons te laten doen? Dan zijn er twee dingen belangrijk. Dat zijn de extra kosten en de planning. De extra kosten zijn € 7,95 excl. btw per meter. Het plaatsen van de stucprofielen kost een dag extra in de planning en gebeurt veelal voorafgaand aan het project of eerder wanneer dit beter uitkomt. Voor de beeldvorming, een gemiddelde nieuwbouwwoning heeft ongeveer 40 tot 50 strekkende meter stucprofielen nodig.

Stucstop profielen

Naast stucprofiel voor hoekbescherming is er ook het stucstop profiel. Deze beschermt niet de hoeken van een muur, maar zorgt ervoor dat het stuc stopt wanneer deze niet grenst aan een raamkozijn of andere muur. Omdat onze stukadoors het stuc moeten laten eindigen, brengt een stucstop hier uitkomst! Stucstop 3 mm en stucstop 6 mm zijn de opties waar veelal uit gekozen kan worden, maar ze bestaan ook zelfs in 12 mm. Stucstop profiel wordt in uitzonderlijke gevallen ook gebruikt bij grote plafonds die zo groot zijn dat al het stucwerk niet in een keer kan worden aangebracht. Stucstop is net als een stucprofiel in diverse maten verkrijgbaar. De stukadoors van VDM Afbouw en Onderhoud werken net als bij onze stucprofielen met de aluminium variant die speciaal voor binnen toepassingen geschikt is.

Onze adviseurs zitten voor je klaar

Ben je benieuwd wat VDM Afbouw en Onderhoud allemaal voor jouw nieuwbouwwoning kan betekenen? Gebruik dan geheel vrijblijvend ons contactformulier om in contact te komen met een van onze adviseurs. Wij zijn er voor je en dat 7 dagen per week!

Deel dit verhaal