Vooraf of bij de oplevering van jouw nieuwbouwwoning heb je vast gehoord of gelezen dat de muren behangklaar worden opgeleverd door de aannemer. De term behangklaar betekent hier twee dingen. Deze kan worden voorzien van een dunne stuclaag als dunpleister of direct van een behang. Beide zorgen ervoor dat alle kleine oneffenheden en kleine onregelmatigheden worden weggewerkt met als eindresultaat sausklare muren. Het behangklaar maken wordt dus vanuit de bouw afgewerkt en het is aan jou om te kiezen welke eindafwerking jij wenst voor jouw behangklare muren. We nemen je mee in de wereld van behangklaar en vertellen direct het verschil tussen behangklaar stucwerk en sausklaar stucwerk.

Behangklaar stucwerk

Behangklaar stucwerk

De term behangklaar stucwerk is eigenlijk een die niet helemaal opgaat. Wanneer een wand wordt voorzien van een dunne pleisterlaag, is deze net zo egaal als bijvoorbeeld een renovliesbehang. Het is dan ook zonde om een muur te voorzien van een behangklare stuclaag als over al het mooie werk heen wordt behangen. In de regel kan je ervan uitgaan dat een wand die behangklaar is, direct kan worden behangen. Belangrijk daarbij is wel dat de ondergrond geen grote beschadigingen en ruwe plekken heeft en eerst wordt behandeld met een voorstrijk om de zuigende ondergrond te verzadigen. Een dikker behang heeft niet altijd een beter resultaat op het geheel.

Behangklaar stucwerk is een term die veel door nieuwe huiseigenaren gebruikt wordt omdat zij denken dat behangklaar stucwerk standaard vanuit de bouw wordt aangebracht. Helaas is dit niet zo, mits dit vooraf wel is aangevraagd als optie. Op de vraag: “Renovlies behang of dunpleister?” kunnen wij eigenlijk heel kort zijn; wanden worden nooit zo mooi egaal als wanneer wij deze stucen. Geen oprollende randjes aan de zijkant of loslatend behang bij de binnenhoeken. Na het stucen zijn de wanden sausklaar en kunnen wij deze middels latex spuiten volledig strak en streeploos afwerken of door jezelf worden gesaust. Behangklaar stucwerk muren is in feiten dus onjuist, sausklaar stucwerk daarentegen weer niet.

Sausklaar stucwerk

In tegenstelling tot behangklaar stucwerk, is sausklaar stucwerk wel een juiste term. Sausklaar stucen is de perfecte ondergrond voor latex spuitwerk. Een behangklare wand wordt door de stukadoor volledig voorzien van een dunne laag pleisterwerk dat alle kleine oneffenheden perfect opvult en zo zorgt voor een egaal sausklaar geheel. De term sausklaar stucwerk betekent niets meer dan dat deze kan worden voorzien van een muurverf of latex spuiten. Nadat het oppervlak is gestuct middels airless spuiten, is deze direct voorbehandeld en klaar voor spuitwerk. Jij bent als klant vrij om zelf het schilderwerk voor je rekening te nemen of je kiest ervoor om de eindafwerking eveneens aan ons uitbesteden. Zo weet je zeker dat de muur niet alleen glad is, maar ook streeploos.

Glad stucwerk

Een van de meest gekozen vormen van muurafwerking is stucwerk. Dit kan zowel voor de muur als het plafond. Glad stucwerk is vandaag de dag populairder dan het traditionele sierpleister wat je nu veel op plafonds ziet als spackspuitwerk. Een stucadoor van VDM brengt een gladde afwerklaag aan met behulp van airless spuiten. Een speciale dunpleistermachine zorgt ervoor dat alle kleine putjes en scheurtjes in muren worden opgevuld en dat deze onzichtbaar worden met een gladder eindresultaat. Kiezen voor dit soort afwerkingen, betekent wel dat afplakken van de vloer een must is of dat onze stukadoor voor het leggen van de vloerbekleding langskomt.

Van behangklaar naar helemaal klaar

Kiezen voor VDM Afbouw en Onderhoud, betekent kiezen voor een bedrijf dat je ontzorgt op het gebied van de afwerking van muren en plafonds qua stucwerk. Onze stukadoor zorgt voor een professionele opzet om de muur sausklaar te maken zodat je dit zelf kunt schilderen. Of zodat onze schilders het kunnen afronden in iedere gewenste kleur muurverf. Een egaal sausklaar stucwerk vraagt om een mooie streeploze afwerking. Ons Dunpleister + Latex pakket leent zich hier perfect voor!

Werken volgens het “Vertrouwd Afgebouwd” keurmerk

Een ruimte is pas echt af wanneer deze na het schilderen het “Vertrouwd Afgebouwd” keurmerk draagt. Een keurmerk in het leven geroepen door onszelf in samenwerking met onze vakmensen. Aan de hand van een checklist bepalen wij of een woning dit keurmerk kan krijgen en zorgen wij hiermee voor een 100% klanttevredenheid. Dit begint bij de aanvraag van een offerte en stopt wanneer jij zorgeloos in jouw mooi afgewerkte woning kan wonen.