Wanneer je net een huis hebt gekocht, ga je je oriënteren op het internet over de mogelijke afwerking voor jouw muren en plafonds. Wellicht is dit niet je eerste huis en heb je al wat kennis opgebouwd over de verschillende type afwerkingen die er zijn. Kans is groot dat je ook binnen je vrienden- en/of familiekring op onderzoek uitgaat. De verschillende dingen die je hoort of leest zorgen soms ook weer voor onduidelijkheid. Onze adviseurs zijn er om al jouw vragen weg te nemen, maar om je al iets verder wijzer te maken op het gebied van dunpleister hebben we een blog geschreven.

Dunpleister is zwakker dan traditioneel stucwerk

Dunpleister en traditioneel gipspleister zijn beide een zacht mineraal. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder dan bijvoorbeeld beton. In aanraking met een scherp of zwaar voorwerp, kan het stucwerk beschadigen. Beide vormen van stuc hebben dit. Doordat dunpleister een laag van 2 à 3 mm is, zit deze dichter op de ondergrond van bijvoorbeeld beton of gipsbeton. De dikte van het dunpleister biedt het in tegenstelling tot traditioneel gipspleister in dit geval dus juist zijn extra stevigheid. Gelukkig wordt een muur niet zoveel belast als een vloer en is de kans op beschadigen vrijwel nihil. En wat als het wel beschadigt? Dan komen wij deze snel en onzichtbaar herstellen.

Dunpleister kan ook voor het plafond worden gebruik

Bij VDM Afbouw en Onderhoud werken wij met verschillende pakketten voor muur en plafond. De reden hiervoor is omdat een muur en plafond verschillend worden afgewerkt. Zo zijn muren behangklaar en worden plafonds vrijwel altijd met spack spuiterwerk afgewerkt. Omdat dunpleister met een dikte van 2 à 3 mm wordt opgebracht, kan deze minimale niveauverschillen perfect opvullen voor een strak geheel. Spack plafonds hebben veelal grotere niveauverschillen en al helemaal bij de v-naden tussen de plafondplaten. Daarom gebruiken wij voor jouw spack plafond het traditionele gipspleister en voor de muren dunpleister. Uiteindelijk gaat het om het eindresultaat en dit is voor zowel dunpleister als gipspleister hetzelfde.

Dunpleister laat snel los

Wanneer onze stukadoors in jouw nieuwbouwwoning aan de slag gaan, kan je er zeker van zijn dat alle aangebrachte dunpleister blijft zitten. Zoniet, dan mag je de eerste 5 jaar beroep doen op onze garantie. Wij werken met deze garantie omdat wij er zeker van zijn dat met onze producten en vakmensen het dunpleister perfect blijft zitten. Het misverstand zit hem vooral in het ouderwetse kalkpleister. Deze vorm van stuc heeft geen hecht- en bindmiddel wat het een zwakkere afwerking maakt in vergelijking tot dunpleister of gipspleister. Wanden en plafonds zien er strak uit, maar bij eventueel contact met een scherp of zwaar voorwerp kunnen na verloop van tijd mogelijk plakkaten loskomen. Omdat men vaak denkt dat kalkpleister een andere naam is voor gipspleister of dunpleister, wordt de keuze voor deze twee nadelig beïnvloed. Gelukkig kunnen wij deze onzekerheid wegnemen en jou verzekeren van een goed stucwerk op muren en plafonds waar jij jarenlang van kan blijven genieten.

Er zijn situaties te bedenken waarbij dunpleister toch los kan komen van de muur. Denk hierbij aan het aanbrengen van dunpleister terwijl de wanden nog niet goed droog zijn of het aanbrengen van een tweede laag dunpleister terwijl de eerste nog niet goed droog is. Bij het eerste scenario vertrouwen wij erop dat de muren goed droog zijn wanneer wij langskomen. Het tweede scenario is er een die niet voor komt daar wij hier zelf invloed op hebben. Wij zorgen ervoor dat de droogtijd perfect wordt gehanteerd voor een strak eindresultaat.

Stucprofielen hoeven niet bij dunpleister stucwerk

De hoeken van een muur zijn het kwetsbaarste punt. Of hier nu wel of geen stucwerk op zit. Daarom worden vrijwel altijd aluminium stucprofielen, ook wel hoeklijnen genoemd, gebruikt om deze te beschermen tegen stoten. In sommige gevallen wordt dit vergeten door de aannemer bij het bouwen van een nieuwbouwwoning. Dit gebeurt gelukkig zelden, maar wanneer dit gebeurt is het vrijwel altijd bij de uitwendige hoeken bij raamkanten. In dit geval kan je zelf een stucprofiel plaatsen of kunnen onze stukadoors dit minimaal een dag voor aanvang van het project komen doen. Een scherpe hoek stucen is vrijwel onmogelijk zonder het gebruik van stucprofielen. De dikte van de dunpleister hoekbeschermer is precies de dikte die wij met dunpleister kunnen overbruggen. Zo ben je altijd verzekerd van een strak eindresultaat

Dunpleister kan oneffenheden niet wegwerken

Dunpleister is in onze optiek de mooiste afwerking voor jouw behangklare nieuwbouwmuren. In tegenstelling tot traditioneel stucwerk is dunpleister niet in staat om wanden 100% haaks en waterpas te maken. Op een groot oppervlak als een muur is dit ook niet nodig omdat dit met het blote oog niet waar te nemen valt. Dit is dan ook een van de redenen dat het niet nodig is om dunpleister met gipspleister stucwerk te vergelijken. Dunpleister zorgt ervoor dat kleine putjes en weg gefreesde leidingen onzichtbaar worden gemaakt. Deze eigenschap heeft dunpleister als geen ander en omdat dit aanzienlijk goedkoper is dan traditioneel stucwerk, is de keuze voor veel mensen snel gemaakt. Dit maakt het dan ook een zeer goed alternatief voor renovlies behang. Mooier, egaler en strakke

Dunpleister is wit om oneffenheden minder op te laten vallen

Onze stukadoors brengen dunpleister aan in de kleur wit, ook wel RAL 9016 genoemd. Deze kleur wordt niet gekozen omdat dit oneffenheden wegwerkt, maar omdat dit de standaard is geworden. Het overgrote merendeel van de klanten wil namelijk deze neutrale kleur omdat het plafond ook in deze kleur is gespoten. Wel ontvangen wij vaak het verzoek om de muren alsnog op kleur te brengen en hiervoor hebben wij het dunpleister + latex pakket ontwikkeld. Dit pakket zorgt ervoor dat de wanden strak worden getrokken en de muur in iedere gewenste kleur kan worden gespoten met een schrobvaste klasse 1 latex.

Onze adviseurs zitten voor je klaar

Ben je benieuwd wat VDM Afbouw en Onderhoud allemaal voor jouw nieuwbouwwoning kan betekenen? Gebruik dan geheel vrijblijvend ons contactformulier om in contact te komen met een van onze adviseurs. Wij zijn er voor je en dat 7 dagen per week!

Deel dit verhaal